Automatizacija koktela i povećanje dobiti

U posljednje vrijeme, zbog nedostatka radne snage (stručne i nekvalificirane), 85% ugostitelja se pita hoće li prijeći na automatizaciju procesa točenja pića. Pojedini klijenti već odavno ulažu u opremu za automatizaciju na sve razine koje mogu ali većina još uvijek oklijeva iz više razloga, od kojih je najveći sama visina investicije u  opremu ali i otpor djelatnika zbog različitih uzroka kao što su:

  • strah da gube svoj posao (umjesto da ga unaprijede ne trošeći vrijeme na ono što nije potrebno)
  • ne žele da ih se kontrolilra (često jer su vrlo vješti u smanjivanju dobiti za vlasnika)
  • mišljenje da čovjek i njihova ruka uvijek može bolje (što zapravo vrijedi obrnuto jer standard i kvaliteta ovisi o njihovim raspoloženjima)

Visina investicije kao takva iako na prvu uglavnom nije mala često je uvelike manja od profesionalnih barmena, a dugoročno vraća novac povećavajući dobit vlasnicima.

Da li je bolje imati profesionalnog barmena?

Često čujemo da uvođenje profesionalnih sustava oduzima “šarm” ugostiteljstvu. U svakom objektu želimo da se gost osjeća kao kralj, kako zbog ponude tako i zbog usluge. Danas vrlo malo gostiju napuste lokal uopće zadovoljni jer je ili usluga bila spora ili su popili dosta koktela a nije ih ‘šusnulo’ ili nisu bili identični svima te misle da im je barmen čak i razvodnio piće. Mogli bih u nedogled nabrajati primjere iskustava gostiju naših klijenata prije naših rješenja.

Dakle, je li to uistinu čar gostoprimstva? Ne mislimo tako.

Automatizacija šankova nije razvijena preko noći. Netko je zadnjih 40 godina ozbiljno razmišljao kako pojednostaviti i ubrzati proces točenja pića. To je dovelo do razvoja raznih sustava koje danas imamo na tržištu, neki brži neki sporiji, ali svi oni služe da održe ili podignu doživljaj gosta a ne da se izgubi čar zbog trivijalnih detalja. Profesionalnim sustavima barmena se doslovno rasterećuje od tih detalja i fokusira ga upravo na samu prezentaciju i doživljaj gosta.

Kako povećati dobit?

Vlasnik se potrudio staviti svoj lokal na kartu “must visit” na društvenim mrežama, ponuda je fantastična, no na kraju sezone ispadne da kokteli čine samo 10% prometa od svih posluženih pića.

Zašto je to tako? Konobari na otvorenom ne nude gostima koktele zbog gužve, već piće koje će sigurno brzo dobiti kako gosti ne bi čekali. Jednostavno nitko ne želi nezadovoljnog gosta i podsvjesno ne ‘guraju’ kokktele da ne zakrće bar sa izradom. Posluže samo ako baš se naruči.

U slučaju sa automatizacijom doslovno rješavamo psihološku barijeru svih – i barmena i vanjskih konobara. Vrijeme same pripreme koktela se ubrzava i spreman je za prodaju i za 4 sekunde (brže od izrade espressa) te omogućuje vanjskim konobarima da povećaju promete i za 40%. Jer čim shvate da bar sada može izbaciti skoro neograničenu količinu SVI će početi gurati koktele koji su sada uvijek isti, kvalitetni i fini (po recepturi barmena koji sada koristi automatizaciju), brzo dolaze i brzo se piju. Gost odlazi zadovoljan, ostavlja bolje napojnice nego što to čini za pivo i svi u cijelom lancu sretni.

Barmen barijera

Barmeni, školovani i iskusni, i više od samih vlasnika, često se ustručavaju priznati da je aparat za koktele samo alat s kojim mogu brže i preciznije točiti koktele na zadovoljstvo svih u ugostiteljskom lancu (vlasnika, zaposlenika, gostiju).

Iako se slažemo da definitivno nije isto kada se koktel radi atraktivno pred gostom ili istaće na sustavu – ovdje vrijedi samo jedno pravilo – promet. Jer kada barmeni nisu u lokalu prometa nema, a i kada jesu nije niti blizu onoliki koliki bi mogao biti.

Automatizacija sve te probleme riješava a ujedno i omogućuje da kokteli uvijek budu u ponudi, i to po recepturi barmena, čak i kao signature koktel. Kada je barmen u smjeni ujedno ima i više vremena za animirati goste i zabaviti se.

Na kraju

Sustavi za automatizaciju i prodaju koktela vrijedan su alat za restorane i barove te mogu pomoći u povećanju standarda i kvalitete, brzine izbacivanja i prometa, smanjenju otpada i kala, te istovremeno aktivirati i barmena i vanjske konobare prema interakciji sa gostima i podići cjelokupan doživljaj gostiju.

 

 
 

Berislav Kekez
automatizacija bara

Automatizirajte svoj bar na svim razinama