Izrada i posluživanje espresso kave na šanku

Od pržene kave na šanku do savršene na stolu

Pri izradi savršene kave potrebno je svježe mljeti zrno kave za svaki espreso u trenutku narudžbe. U današnje vrijeme svi barovi imaju i mlince za kavu, te ćemo ovdje samo istaknuti prednosti korištenja različitih mlinaca za kavu u specijaliziranim coffee barovima.

Potrebno je paziti da mlinac ima savršenu gramažu kave (8g za jednu ili 16 g za duplu grupu), dok za određene vrste kave potrebno je pripaziti ili čak imati odvojene mlince po finoći mljevenja.

 

1080.00 
(8137.26 kn)
2100.00 
(15822.45 kn)

Za savršeni espreso potrebno je i mljevenu kavu u portafilter ručci dovoljno dobro stisnuti/nabiti bez ostataka sa strane i to po mogućnosti ravnomjerno i ravno!

Ručno nabijanje zahtijeva iskustvo i vještine – te ukoliko želite izbjeći neadekvatno osoblje ili spriječiti pogreške zbog brzine i količina koje je potrebno izbacivati – trebate uložiti i u električni uređaj za automatsko nabijanje kave!

 

 

518.40 
(3905.88 kn)

Coffee bar

PuqPress M4


672.00 
(5063.18 kn)

Za savršenu kavu naravno potrebna je i savršeno očišćena portafilter ručka za slijedeći espreso. Cijeli dan tako slušate zvukove udaraca ručke, kupujete novu jer se strgala postojeća i još se pitate je li barmen se sjetio ili imao vremena ispravno očistiti portafilter ručku posebnom četkicom za čišćenje.

Naravno da se ovaj dio procesa značajno može ubrzati i pojednostaviti sa električnim čistaćima portafilter ručke. Od nedavno dostupne su verzije za na pult, vješanje na vrata iznad spremnika ili čak ugrađivanje u kutiju ispod kava aparata kao i u sam pult. Tu su također i modeli za često korištene mlince za kavu kako bi savršeno ispod mlinca se postavio i smanjio potrebu za dodatnim prostorom.

 

 

297.30 
(2240.01 kn)

Ovo je najzahtjevniji dio procesa posluživanja kava i ostalih napitaka sa mlijekom a ujedno i najbitniji. Do nedavno i nerješiv problem, ovisan o ljudskom faktoru i najviše utjecao udiom u kalu i potrošnji tj smanjenju dobiti. Moramo napomenuti i da ukoliko se kava nekako ne napravi savršeno – savršenim mlijekom se da ‘izvuči’. Obrnuto nastaje katastrofa. Barista napravi savršenu kavu a onda ju mlijeko uništi.

Postoje nekoliko načina rješavanja sa električnim uređajima koji stvaraju pjenu od mlijeka a ovisi o strukturi i tipu vašeg poslovanja i interesa.

Vlasnik lokala treba razumjeti da ulaganje u Ubermilk ne predstavlja uopće trošak kojim će samo povećati kvalitetu, brzinu izrade i rasteretiti osoblje već da će njime i povećati svoju dobit! Jednostavno zato što od sada na dalje godinama će štedjeti na mlijeku (kupovnom cijenom) kao i smanjenjem otpada na nulu (uvijek savršena temperatura, potrebna količina u nekoliko sekundi, nema prolijevanja). Sve navedeno direktno utjeće da sa istim prometima ima povećanje dobiti.


61.58 
(463.97 kn)

6560.00 
(49426.32 kn)

Uz kvalitetu kave i mlijeka, sama prezentacija uvelike doprinosi zadovoljstvu klijenta. Za sada još nitko nije izmislio automatsko crtanje mlijekom po kavi ali trenutno je dostupno zanimljivo crtanje bojom od kave po mlijeku u šalici.


1664.00 
(12537.41 kn)